Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

Математически операции

Java ScriptКогато изпълнявате математическа операция с повече числа, можете да използвате скоби за да разграничите приоритетите на изчисленията. Например ако искате да съберете 2 със 5, а после да разделите резултата на три трябва да напишете (2+5)/3 .Ако изпуснете скобите ще се получи 2+5/3. Тогава първо 5 ще се раздели на 3, а после към резултата ще се прибави 2. Запомнете, че умножението и делениято са по голям приоритет от събирането и изваждането.
Нека да направим един скрипт в който въвеждате годината в която сте родени, след това да изчислява на колко години ще бъдете през 2010 година и най-накрая да се отваря прозорец който да съобщава резултата :

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>javascript</TITLE>
<HEAD>
<BODY>
<SCRIPT LANGUAGE="javascript">
<!--
var year=prompt("Въведете година на раждане","1980")
old=2010-year
alert("През 2010 година Вие ще бъдете на "+old+" години")
//-->
</SCRIPT>
</BODY>
</HTML>

var е друг начин да се обявяват променливите (var name="Ivan" , var number=14). Със prompt се отваря прозорец с поле, в което можете да въвеждате информация. Структурата на prompt е следната - prompt("message","value") където message е съобщението което ще се появи заедно с прозореца, а value е някаква начална стойност. Можете да пропуснете value, тогава полето ще бъде празно. В примера чрез prompt присвояваме на променливата year стойноста която ще напишете в полето. В следващия ред създаваме променлива old на която присвояваме стойност 2010 минус стойноста на year. Ако оставите в полето по подразбиране числото 1980, то тогава year ще бъде равно на 1980, а old на 30 (2010-1980). И най-накрая извеждаме съобщение, че през 2010 г. вие ще бъдете на old години, като променливата old се заменя от стойноста и. Вижте как работи този скрипт ТУК! Самото съобщение се извежда с alert прозорец (alert("През 2010 година Вие ще бъдете на "+old+" години")).
Този примерен скрипт не прави проверка за верноста на въведените от потребителя данни, така че ако въведете някакъв стринг вместо число скрипта ще даде грешка.

Други аритметични операции с променливи са събиране с едно (x++) и изваждена с едно (x--). x++ е същото като x=x+1, а x-- като x=x-1. Ако например променливата x има стойност 5, след x++ x ще е равно на 6.
Ако присвоявате стойноста на x на друга променлива, например y и в същото време увеличите x с едно, стойноста на двете променливи ще бъде една и съща.
y=x++
..така x и y ще бъдат с еднаква стойност. Ако напишете обаче :
y=++x
.. y ще приеме стойноста на x и чак след това x ще се увеличи с 1. Значи да приемем че x=10. Тогава при y=x++ x ще стане 11 и y ще стане 11. Ако напишем y=++x тогава y ще стане 10, а x 11.

· smilev на January 12 2011 09:40:46 · 0 Коментари · 2138 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика