Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

HTML Цветове

HTMLЦветове

Цветовете в HTML могат да се задават чрез английски названия и чрез 16-тичен код. Разликата е, че чрез названия могат да се задават ограничен брой цветове и оттенъци, а освен това не всички браузъри възприемат названията. Препоръчително е да задавате цветовете в техния 16-тичен код.

При 10-тичната бройна система се борави с 10 цифри - от 0 до 9. Освен тази бройна система съществуват и други, една от които е 16-сетичната бройна система. При нея се използват цифрите от 0 до 9 плюс латинските букви от A до F. Следователно символите с които се борави при 16-сетичната бройна система, са следните:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, A, B, C, D, E, F

Всеки цвят и оттенък могат да се представят в 16-сетична стойност. Точно тези стойности са разрешени за използване в HTML.

Браузърите показват всички цветове чрез комбиниране на различните стойности на само 3 цвята: червен (Red), зелен (Green) и син (Blue). Това е т.нар. RGB стандарт. Всеки един от тези 3 основни цвята може да приема стойности от 0 до 255. Всички останали цветове представляват някаква комбинация от тези стойности. Например кода за бял цвят в RGB стандарта е R:255, G:255, B:255, а кода за черен цвят е R:0, G:0, B:0, т.е. нулата "създава" най-тъмната част на спектъра, а 255 - най-светлата.

Стойностите в RGB стандарта са представени чрез 10-тичната бройна система. Но езика HTML не възприема десетичните стойности на цветовете, затова те се превръщат в 16-сетични стойности. Всяка една от стойностите на RGB може да се представи чрез двойка символи от 16-сетичната бройна система. Така например 255 се изобразява в 16-сетичен код като FF, а 0 се изобразява като 00. В такъв случай кода за бял цвят придобива вида R:FF, G:FF, B:FF, а кода за черен цвят е R:00, G:00, B:00

В HTML-кода за цвят не се изписват буквите RGB, а само символите от 16-сетичната бройна система; те се пишат слято, а най-отпред се поставя знака диез (#). Така HTML-кода за бял цвят има вида #FFFFFF, а HTML-кода за черен цвят е #000000.

В HTML няма значение дали таговете, атрибутите и техните стойности се изписват с малки или големи букви, както няма значение дали стойностите на атрибутите се затварят в кавички. Но в XHTML съществува изискването таговете, атрибутите и техните стойности да бъдат изписани с малки букви, а стойностите на атрибутите да се затварят в двойни кавички. Затова буквите в 16-сетичния код трябва да са малки и целия код да бъде затворен в двойни кавички.

ПРИМЕР:

1. <body bgcolor="black">
2. <body bgcolor="#000000">


В горния пример на фона на страницата е зададен черен цвят, но в първия случай цвета е заден с английското название black, а във втория случай - чрез 16-тичния код на черен цвят #000000.

Стандарта HTML 4.0 поддържа следните названия на цветове:


#00ffff aqua

#000000 black

#0000ff blue

#ff00ff fuchsia

#808080 gray

#008000 green

#00ff00 lime

#800000 maroon

#000080 navy

#808000 olive

#800080 purple

#ff0000 red

#c0c0c0 silver

#008080 teal

#ffffff white

#ffff00 yellow

Не е необходимо да умеете да превръщате десетичните стойности на цветовете в шестнадесетична. В много сайтове са публикувани таблици с 16-сетичните кодове на стотици цветове, а дизайнерските програми показват кода на избрания от менюто цвят.

Термина "безопасен за уеб цвят" идва от проблем, който са имали старите системи на Macintosh и PC. Те са можели да показват само 256 цвята, като при това са имали различни цветови палитри. Само 216 цвята от всичките 256 са съвпадали напълно и при Macintosh и при PC. Тези 216 цвята са получили названието "безопасни за Web цветове". Таблица с тези цветове може да видите на страницата "216-те "безопасни" за Web цвята".

Дори и по-нови системи с по-големи възможности може да са настроени да показват 256 цвята. Затова е препоръчително при изграждането на уеб-страница по възможност да се ползва палитрата от тези 216 цвята. Това означава само едно - ползването на някой от тези цветове дава сигурност, че почти всички посетители на страницата ще видят именно избрания цвят, а не някакъв друг.

Разбира се, ако се ползват някакви други цветове извън "безопасните", това няма да е фатално. В случай, че монитора на посетителя на страницата е настроен да показва само 256 цвята, а в страницата не са използвани "безопасни" цветове, тогава цвета, който ще се вижда, ще представлява някакво приближение до действителния цвят. Понякога това може да развали търсения ефект и да покаже страницата не във вида, в който е била замислена.


· smilev на January 17 2011 14:51:48 · 0 Коментари · 2168 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика