Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

HTML Формуляри 2-Част

HTMLФормуляри: 2-ра част

МНОГОРЕДОВИ ПОЛЕТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ТЕКСТ

Ако желаете да предоставите възможност на посетителите си да оставят по-подробно мнение или коментар трябва да използвате многоредово поле за въвеждане на текст. Многоредовите полета се въвеждат чрез тага textarea, който притежава затварящ таг. Атрибутите на тага са:

- Атрибута name, който определя названието, под което ще се съхранява и обработва тази част от формуляра
- Атрибута rows, на който се присвоява като стойност някаква цифра, указваща височина на полето в брой редове
- Атрибута cols, на който се присвоява като стойност някаква цифра, указваща ширината на полето в брой знаци (цифри, букви и др.)

Ако желаете да напишете текст, който да указва предназначението на многоредовото поле, трябва да изпишете текста между тага form и тага textarea.

Ако желаете да напишете текст, който да се вижда вътре в самото многоредово поле, трябва да изпишете текста между тага textarea и неговия затварящ таг.

ПРИМЕР:

Нека направим многоредово поле с название Comentar, с дължина 50 знака и височина 10 реда. Указващия текст към полето да бъде "Вашия коментар:", а вътре в самото поле да се вижда текста "Смятам че".

<form>
Вашия коментар:<br />
<textarea name="Comentar" cols="50" rows="10">Смятам че</textarea>
</form>


Ако коментарът е дълъг и не се събере във видимата част на полето, отстрани ще се появи лента за превъртане.

Ако по някаква причина желаете многоредовото текстово поле да се вижда, но да не може да се ползва, трябва да добавите към тага textarea атрибута readonly със стойност самото му название(readonly="readonly") или disabled със стойност самото му название (disabled="disabled").ПОЛЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПАРОЛА

Забелязали сте, че когато попълвате паролата си при отваряне на вашата електронна поща тя не се показва в полето като текст, а във вид на "звездички", например *******. Такова поле можете да въведете и вие в своя формуляр, за да защитите от чужд поглед определена информация, въвеждана във формуляра от ваши клиенти. За да изработите такова поле трябва да зададете на атрибута type от тага input стойността "password":

<form>
Въведете своята парола: <input type="password" name="parola" />
</form>ПОЛЕ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ (UPLOAD) НА ФАЙЛОВЕ

Ако във формуляра има изискване клиента да приложи някакъв графичен файл /снимка, графика и др./, трябва да използвате кода, който дава възможност клиента да прехвърли файла от личния си компютър. За целта на атрибута type от тага input се присвоява стойността file. Използват се и атрибутите size и name с които се задава съответно дължина на полето в брой символи и название, което да съответства на предназначението на полето.

След изписване на кода в прозореца на браузъра се изобразява поле и бутон с надпис Browse. При натискане върху бутона се появява панел с файловете от личния компютър на клиента, от който той избира нужния за прехвърляне файл.

Нека направим поле за ъплоудване /прехвърляне/ на файлове с дължина 25 символа и название "UploadFile". Обяснителния текст към полето да бъде "Прехвърлете файл от личния си компютър:". Кода изглежда така:

<form>

Прехвърлете файл от личния си компютър: <input type="file" size="25" name="UploadFile" />

</form>НАЧИНИ ЗА ОБРАБОТВАНЕ НА ФОРМУЛЯРИ

Всичко което научихте досега за формулярите е напълно безполезно ако не знаете какво да правите с попълнената от клиента информация - как и къде се изпраща и съхранява тя, така че да може да я използвате.
· smilev на January 17 2011 14:13:54 · 0 Коментари · 2157 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика